Van der Sluis in Bloembollenvisie

16 januari 2012 | Met vestigingen in Dirkshorn en Anna Paulowna is  J. van der Sluis BV een van de toonaangevende en grotere mechanisatiebedrijven in Noord-Holland. De dealerschappen van en voor de merken Fendt (tractoren), Kuhn (landbouwwerktuigen) en Linde (vorkheftrucks) vormen de basis van het in 1962 opgerichte bedrijf, dat na een roerig jaar weer vol vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Directeur-eigenaar Jan van der Sluis (32) geeft het grif toe: het afgelopen half jaar was voor J. van der Sluis BV geen gemakkelijke periode.  In september jl. overleed zijn vader en grondlegger Jan van der Sluis Sr.  Eerder dit jaar werd het bedrijf opgeschrikt door een dodelijk ongeval van een van de medewerkers.   In de zakelijke sfeer moest het bedrijf afscheid nemen van het dealerschap van John Deere. Nu het einde van het jaar nadert heeft Van der Sluis echter alles weer goed op de rails. Na het gedwongen afscheid van John Deere is goed nagedacht over een alternatief. “ We hebben daar de tijd voor genomen om te kijken welk merk er goed bij ons bedrijf past”, zegt Jan van der Sluis. Uiteindelijk kwamen zij terecht bij het gerenommeerde merk Fendt. Middels een aandeel van 49 procent in Agrivor-Zwaagdijk is Van der Sluis nu Fendt-dealer voor heel Noord-Holland met uitzondering van de regio rond Obdam. De bestaande John Deere-klanten kunnen blijven  rekenen op optimale service.  “Wij blijven door- investeren op John Deere-onderdelen. Het bestaande trekkerpark van onze klanten onderhouden we zoals men dat van ons gewend was”, zegt Johan Goudsblom, vertegenwoordiger landbouwmechanisatie vestiging Dirkshorn.

Fendt, Kuhn & Linde

Ondertussen is Van der Sluis heel blij met het Fendt-dealerschap, waarbij men voor de bloembollenteelt bijvoorbeeld veel  verwacht van de Fendt 300 serie  op 54” hoge smalle wielen. De hoge bodemvrijheid en het lichte gewicht  maakt deze trekker uitermate geschikt voor plant- en verplegingswerk in de bollenteelt en in de akkerbouw. Naast Fendt vormen de merken Kuhn (onder andere frezen, kopeggen, ploegen ) en Linde (vorkheftucks, palletheffers) de pijlers van J. van der Sluis BV.  Aan productie van machines doet  men niet, voor eventueel gewenst maatwerk bestaan goede contacten met constructiebedrijven in de omgeving.

Toen Jan van de Sluis Sr.  het bedrijf in 1962 in Anna Paulowna oprichtte was de bloembollensector verreweg de belangrijkste markt. Nog steeds is de bollenteelt een belangrijk afzetgebied, zeker voor de vestiging in Anna Paulowna. De basis is met de vestiging in Dirkshorn echter wel verbreed. Naast de bollenteelt is Van der Sluis tegenwoordig actief in de akkerbouw, de veehouderij, de tuinbouw, de tuin- en parksector, de handel en de industrie. Van de omzet is ongeveer 65 procent landbouw gerelateerd, 35 procent is afkomstig van niet-agrarische activiteiten. “Van de agrarische omzet is ongeveer de helft nog afkomstig uit de bollensector”, zeggen Jan en Johan. Vroeger was Anna Paulowna duidelijk de hoofdvestiging, maar met  de overheveling in 2006 van de groeiende Linde-interntransportafdeling naar Dirkshorn zijn  de vestigingen nu gelijkwaardig. In beide vestigingen werken in totaal ongeveer 25 mensen.

Nieuw- en verbouw pand

De groei van de vestiging Dirkshorn kreeg indertijd  ook een positieve impuls met het nieuwe pand dat in 2002 werd betrokken. “Daarmee lieten we aan onze klanten nog duidelijker zien dat we  er zijn”, zegt Jan, die in 2001 het hele bedrijf in Dirkshorn terugkocht van de vorige eigenaar. In 2003 nam hij de vestiging in Anna Paulowna  eveneens weer over. Jan over de achtergrond: “Toen mijn vader in 1998 een goede koper vond, achtte hij het voor de continuïteit en het personeel  beter om het bedrijf te verkopen, gezien zijn leeftijd en het feit dat ik nog te jong was – ik zat nog op school –  om het over te nemen”. In 2001 was dat anders en toen besloot Jan Jr. op z’n 22-ste met steun van zijn vader de bedrijven terug te kopen. Inmiddels hebben we drie jaar geleden het pand en het woonhuis van onze rechte buurman in Dirkshorn kunnen kopen. En van onze linker buurman huren we inmiddels een loods voor opslag van heftrucks en machines. Ook in het bedrijf in Anna Paulowna is het afgelopen jaar behoorlijk geïnvesteerd o.a. in het straatwerk, maar ook een nieuw werkplaatskantoor en een algehele opknapbeurt hebben het bedrijf goed gedaan.

Toekomst

Voor de toekomst zien Jan en Johan  groei  in de Intern transport afdeling. De Linde vorkheftrucks met zowel koop-, verhuur- als leasemogelijkheden, zijn behalve in de landbouw ook steeds meer gevraagd in de industriële en handelssector. “Maar de bollensector blijft voor ons heel belangrijk. Wel zien we in de bollenteelt de schaalvergroting optreden, maar de kleinere bedrijven zijn nog steeds zeer gespecialiseerd en vragen ook om een passend machinepark.

“Ons sterke punt is dat we met onze trekkers, vorkheftrucks en Kuhn-werktuigen  een totaal pakket kunnen leveren”. De bollensector stelt soms wel speciale eisen. Johan Goudsblom: “Echt specifiek voor de bollensector is bijvoorbeeld een Beyne, lichte en compacte gedragen veldspuit met een werkbreedte en sectie indeling op maat gemaakt. Getrokken spuiten vindt men in het Noordelijk zandgebeid te groot voor op de korte kopakkers. Ook een Kuhn messenfrees in combinatie met een pakkerrol is een machine die je specifiek op de zandgronden terugvindt. GPS sloeg in de bloembollenteelt wat later aan dan in de akkerbouw, maar met de verfijning van de systemen is die achterstand nu wel ingehaald.

Loyaliteit

Wat van der Sluis als bijzonder positief ervaart is de loyaliteit van de meeste klanten. Ondanks het wisselen van trekkermerk en een aantal personeelsleden blijven de meeste klanten trouw aan het bijna 50 jarige bedrijf. Klanten zijn gebaat bij een betrouwbaar en stabiel mechanisatiebedrijf welke staat voor goede service en continuïteit voor nu en in de toekomst. Dit hebben we de afgelopen 50 jaar bewezen en daar staan we in de toekomst ook voor. Aldus Jan van der Sluis.

Richting het 50-jarige bestaan in voorjaar 2012 is Jan van der Sluis BV ook in personele zin weer helemaal up to date. Met het aantrekken van een tweetal nieuwe servicemonteurs in de landbouwafdeling en een vertegenwoordiger in de persoon van Rob van Zanten (11 jaar ervaring)  is de vestiging  Anna Paulowna weer op volle sterkte. Martin Dikken is bijna twintig jaar aan het bedrijf verbonden en is er de bedrijfsleider. In Dirkshorn is vertegenwoordiger Rene Ootes (8 jaar ervaring) een nieuw gezicht bij  Van der Sluis. Johan Goudsblom – sinds 1995 werkzaam bij Van der Sluis – en Chris Kemp (specifiek voor de intern transportafdeling) completeren het vertegenwoordigersteam. Ook in Dirkshorn is het aantal service monteurs met twee extra volwaardige monteurs uitgebreid en één leerling-monteur.  Directeur Jan van der Sluis is blij met z’n mensen. “De naam Van der Sluis staat dan wel op de voorgevel, maar in je eentje kun je niks, we doen het met z’n allen’.

Geef een reactie