Tegenwoordig wordt er steeds meer geautomatiseerd. Ook in de landbouw is hier veel vraag naar, door bijvoorbeeld tekorten aan gekwalificeerd personeel en de besparing van tijd. Daarnaast is de optimalisering van de bodemgezondheid ook een eindeloos onderwerp. AgXeed heeft hiervoor de ideale oplossing: de volledig autonome AgBots. Deze robots kunnen zonder toezicht tijdrovende werkzaamheden verrichten. Hierdoor bespaart u veel kostbare tijd en voorkomt u bodemverdichting, maar dit is niet het enige voordeel die de AgBots te bieden hebben. In deze blog hebben wij de voor- en nadelen van een AgXeed AgBot en een reguliere trekker op een rijtje gezet.

Voordelen van een AgXeed AgBot

Een autonome tractor is veel meer dan een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten; de machine kan non-stop en zonder toezicht werken. Met een gemiddeld belastingsniveau van 75 tot 80% van het vermogen, kan de machine tot wel 20 uur volledig autonoom draaien. Gedurende deze periode voert het systeem zelfstandig zijn taken uit. Mocht er zich een situatie voordoen (zoals een lege brandstoftank of een onverwacht obstakel op de route) dan grijpt het systeem automatisch in door een waarschuwing te geven of de werkzaamheden tijdelijk te pauzeren. U wordt in zulke gevallen direct op de hoogte gebracht via de AgXeed app of het online portal, zodat er snel en efficiënt kan worden ingegrepen.

 

Naast de oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten zijn de AgBots, door de minimale bodemdruk van 0,25 kg per vierkante centimeter, relatief licht en zorgen voor minimale beschadiging van de bodem. Machines zijn over de jaren steeds groter, zwaarder en complexer geworden om met grotere werktuigen meer grond binnen een korte periode te bewerken. Het voordeel is dat u binnen een korte tijd uw bodem bewerkt hebt, echter zijn deze grote, zware machines niet goed voor de bodemconditie. Een slechte bodemconditie met verhoogde bodemverdichting zorgt onder andere voor een slechte waterhuishouding, verminderde nutriëntenbuffer, verminderde mogelijkheid voor beworteling. Het resultaat aan het einde van het seizoen (met gebruik van de AgBots) zal echter wel anders zijn, doordat de planten meer ruimte hebben gekregen om te groeien in goede grond.

 

Capaciteit krijgt een geheel nieuwe betekenis met de inzet van AgBots. Omdat deze slimme machines niet worden beperkt door werktijden, kunnen ze (zolang het weer en de bodemcondities het toelaten) continu blijven draaien; dag én nacht! Dat betekent dat de machine, met een werkbreedte van 3 meter, heel precies en constant blijft werken, waardoor er aan het eind van de dag een groot stuk land bewerkt is.

 

Ook de wielmachines zijn zeer licht gebouwd en ideaal voor het lichtere werk of in de boomgaarden. Bij de W3 heeft AgXeed ook de optie om de machine uit te voeren op pneutrac wielen om er wederom voor te zorgen dat de belasting op de bodem minimaal is.

 

Daarnaast verbruikt de AgBot relatief minder brandstof dan een reguliere trekker. Dankzij een efficiënte diesel-elektrische aandrijving met weinig verliezen, hoeft deze ook minder brandstof te verbruiken. Dit is echter wel afhankelijk van wat voor werkzaamheden de machine verricht.

AgXeed
AgXeed portaal

Plan vooruit en optimaliseer gaandeweg

Via het portaal kunnen werkzaamheden vooraf worden ingepland en rechtstreeks naar de machine verzonden worden. Zo krijgt u al op voorhand een gedetailleerd beeld van hoe een veld bewerkt zal worden, met de mogelijkheid om dit naar wens aan te passen.

 

Op dit moment wordt het systeem voornamelijk gebruikt als planningstool, maar het doel van AgXeed is om het in de toekomst verder te ontwikkelen tot een uitgebreide tool waarmee u uw hele bedrijf nauwkeurig in kaart kunt brengen. Alle gegevens van sensoren op slimme robots en werktuigen worden opgeslagen in het portaal. Op basis van deze data kunt u nu al heatmaps maken. In de toekomst kan deze informatie (eventueel aangevuld met data van derden zoals hoogtekaarten of weersinformatie) gebruikt worden om nieuwe taken slimmer en efficiënter te plannen.

 

Vanaf heden is het mogelijk om werktuigen uit te rusten met de zogeheten ‘Generic Implement Kit’. Met deze slimme uitbreiding kunnen zelfs eenvoudige en betaalbare sensoren via een ISOBUS-verbinding communiceren met de robot. Dit opent de deur naar een nieuwe vorm van monitoring: van een gebroken bout tot een verstopping of een lege zaadtank: de machine blijft constant op de hoogte van wat er speelt. Zo wordt vrijwel elk werktuig slim en verbonden, en wordt het mogelijk om problemen vroegtijdig te signaleren en in te grijpen om kostbare stilstand te voorkomen. Daarnaast is het ook mogelijk om de robot live te volgen. Alle sensorgegevens, de exacte positie en live camerabeelden zijn direct inzichtelijk op uw telefoon op computer.

 

 

 

Veiligheid

Naast alle voordelen die benoemd zijn, mag de veiligheid van de AgBots uiteraard niet ontbreken! AgXeed heeft verschillende manieren om de veiligheid te waarborgen. Het waarborgen van het complete systeem begint eigenlijk al bij het juist inmeten van de velden (met behulp van een RTK GNSS ontvanger) en de werktuigen die aan de machine gekoppeld worden. Op die manier kan een machine nooit buiten de veldgrenzen komen.

 

Tijdens het werk zijn er enkele sensoren die ervoor zorgen dat de machine:

  • Altijd op de juiste positie blijft rijden en wanneer deze daarvan afwijkt, wordt dit gedetecteerd en zal de machine stoppen met zijn werkzaamheden (dit gebeurd bij een te grote afwijking van de lijn).
  • Obstakels kan detecteren en hiervoor zijn snelheid zal minderen. Mocht het obstakel in de rijrichting van de robot blijven staan dan zal de robot ook stoppen met zijn werkzaamheden. Dit wordt geregeld door onder andere de LiDar welk bovenop de machine is bevestigd en de radar en de ultrasoon sensoren die in de bumper verwerkt zijn.
  • De machine kan op afstand gepauzeerd of gestopt worden met behulp van de AgXeed app. Mocht u bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie op de camera zien, dan kunt u daar direct zelf op handelen.

 

Tijdens de manuele modus (wanneer de robot met behulp van de afstandsbediening wordt bestuurd) kan er altijd een noodstop uitgevoerd worden. Dit kan door middel van het indrukken van de noodknoppen op de machine, de knop op de afstandsbediening of het aanraken van het kussen op de bumper.

Voordelen op een rijtje

  • Kan non-stop zonder toezicht werken; dag én nacht
  • Door lage tijdsdruk een beter resultaat van bewerking
  • Werkzaamheden kunnen op voorhand ingepland worden
  • Tijdsflexibiliteit / Wint kostbare tijd
  • Minimale bodemdruk / Voordelig voor de bodemgezondheid
  • Verbruikt relatief gezien minder brandstof dan een reguliere trekker
  • Goed veiligheidssysteem
  • Meer werkbare dagen door de minimale bodemdruk

Meer informatie of demo aanvragen?

Voor meer informatie of een demo kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze vertegenwoordigers.

 

Maarten Houtenbos

+31 683 543 840

 

Johan Goudsblom

+31 651 408 736

johangoudsblom@vandersluisbv.nl

Zullen we kennismaken? Neem contact op!